dissabte, 18 de febrer del 2012

MANIFEST HORTALÀ


LO MANIFEST HORTALÀ

El present Manifest hortalà s’ha ideat amb la intenció d’afilerar un seguit d’accions útils per protegir el transcurs normal de les activitats de l’hort, des del moment de la sembra fins a l’aufanosa collita.
Del conjunt d’accions possibles, n’haig garbellat una dotzena, les quals aplego en feixos de sis, per assegurar-ne la seua aplicació. El primer feix, lligat per la soga de les accions físiques, us proposa aquelles que podreu realitzar amb l'anginy manual. El segon feix, lligat per la soga de l’enteniment, us convida a cultivar aquelles reflexions amb les que collireu la serenor d'ànimo necessària per fer hort. Tant les unes com les altres es poden fer al mateix temps.  


PRIMER FEIX: Mesures per mantenir el cabàs ple.

1- Modificacions al teu hort
a)      Plantar lo doble del que tens previsió de collir.
b)      Instal·lar aparells que dificultin la circulació del lladre pel recinte de l’hort
a)      Trampes
b)      Clots
c)      Canyissos
d)      Claus
e)      Cordes tensades per entrapussar.

2- Posar un cartell d’advertència del perill de consumir productes de l’hort.
3- Posar cartells dissuassoris “sisquere et caigués lo sancristo de Balaguer al mig del cap, mentre et fots la truita amb patata amb la teua dona, fill de puta »
4- Compartir coneixement: Donar instruccions per fer hort als testos de casa.
5- Proposar accions alternatives, per exemple, que robin en lloc on hi ha més abundància de gènero.
6- Proposar mesures econòmiques, com ara, que reajustin les seues despeses, o bé, que s’astigon de comprar cocaïna, i també, que quan sigon al bar que façon una cervesa en comptes de trenta. I revertir los diners estalviats en comprar hortalissa a la botiga.

SEGON FEIX: Mesures per mantenir la serenor.

1- Demanar als polítics que facin bones polítiques, per tal que arribem a l’hort cagant-mos amb la mare que els va parir.
2- Veure programes de televisió de nivell i tranquilitzadors. N’hi ha molts. Un bon començament sirie l’Agora, o el “Singulars” de TV3. Així també, los debats i tertúlies del dilluns al programa “Divendres”. La prova del 15 és detectar que no parlin de toreros analfabets.
3- Llegir los assaigs de Montaigne. Potser no entendreu res al principi. Tot i això ajuden a concentrar l'anteniment i trobar alguna cosa de profit, de tant en tant.
4- Demanar als polítics que ens digon més o menys quan ha de durar això de la crisi.
5- Demanar als polítics que es mantingon fidels al que diuen. I si fos el que cas que ho canvien, que ens ho expliquin bé.
6- Protegir el Català. Que tingon clar que ancara que hi haigo la crisi, cal tindre clar que lo català s’ha de defensar, ancara que s’haigo de posar damunt la taula la carta de la indepèndencia.

Cada una d'anquestes mesures sirà explicada en propers articles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada